Verslaving

Ervaar je een verslaving die je zelf niet onder controle kan houden, zoals roken, alcohol, gokken….?

Een verslaving is een toestand waarin je mentaal en/of fysiek afhankelijk bent van een gewoonte of stof. Wanneer je deze gewoonte of stof niet hebt, zal je gedrag voornamelijk gericht zijn op het uitvoeren of innemen hiervan.

Hypnose kan worden gebruikt om verslavingen te behandelen, om je te helpen en te ondersteunen om over je verslaving te geraken. Hypnotherapie is effectief bij het in- of uitschakelen van bepaalde triggers in ons lichaam.

Alcoholverslaving

Ben je verslaafd aan alcohol? Alcoholisme is meestal het gevolg van diepgewortelde patronen en associaties in je onderbewustzijn. Je hebt de alcohol nodig om je goed te voelen.

Er bestaat een effectieve manier om van je verslaving af te raken: hypnose. Maar dit werkt alleen als je zelf écht, uit vrije wil, wil stoppen. Het zal niet werken als enkel jouw omgeving wenst dat jij stopt.

Onder hypnose kun je in je onderbewustzijn de negatieve associatie tussen drank en wegvluchten van je problemen uit de weg ruimen. Hypnotherapie helpt je om je onderbewuste te beïnvloeden en een einde te maken aan het negatieve patroon dat je telkens opnieuw aanzet om te drinken. Je onderbewuste wordt dus voor een stukje opnieuw ‘geprogrammeerd’ met zelfwaarde en egoversterkende suggesties.

Drugsverslaving

De oorzaken van drugsverslaving zijn vaak onderliggende, onopgeloste gevoelens: verkeerde beelden of gedachten die zich in je onderbewuste genesteld hebben en je minder gelukkig en comfortabel doen voelen. Eigenlijk zoek je naar een beetje opluchting en afleiding zodat je even je dagdagelijkse zorgen kan vergeten.

Het is allereerst noodzakelijk dat je zelf beslist dat je wil stoppen om de hypnose te doen slagen. Om jouw drugsverslaving effectief aan te pakken, gaan we de onderliggende, onopgeloste gevoelens oplossen. Via hypnose kijken we wat je triggers zijn, zodat je met die triggers om kan gaan. We nemen het oude, negatieve gedrag van die verslaving weg en vervangen het door nieuw, positief gedrag.

Stoppen met roken

Onder hypnose focus je je heel sterk op je innerlijke belevingswereld en is het vrij gemakkelijk om in contact te treden met je onderbewustzijn. Het is precies in je onderbewustzijn dat er zich ongewenste patronen en strategieën hebben gevormd die de oorzaak zijn van je rookverslaving.

Het voordeel van stoppen met roken onder hypnose, is dat je zowel bewust als onbewust een niet-roker wordt. Zo staan je bewustzijn en je onderbewustzijn op dezelfde lijn. Met hypnose wordt ook de psychische afhankelijkheid aangepakt.

Medicatieverslaving

Een medicatieverslaving kan veel verschillende oorzaken hebben. De verslaving kan een manier zijn om te vluchten voor de pijn (van de werkelijkheid), het vullen van een leegte of simpelweg om te ontspannen. Om jouw verslaving effectief aan te pakken, gaat de hypnotherapeut de onderliggende, onopgeloste gevoelens oplossen. Er wordt je ook geleerd hoe je kan omgaan en positief kan handelen in vervelende situaties, en wat de triggers zijn. De hypnotherapeut gaat jou ook helpen om die situaties niet meer als vervelend te beschouwen. Zij onderzoekt jouw verhaal, dus de hypnotherapie wordt op jouw maat afgestemd. Het oude, negatieve gedrag van de medicatieverslaving wordt vervangen door een nieuw, positief gedrag.

Stoppen met een verslaving is lastig, maar de eerste stap zetten om hulp te zoeken is nog veel moeilijker. Het moeilijkste is nu achter de rug. Je hebt beslist dat je wil stoppen, die motivatie is genoeg.

Gok- en gameverslaving

Je kan verslaafd zijn geraakt aan gokken, gamen…

De hypnotherapeut kan samen met je werken aan het verlangen om te gokken of te gamen door alternatieve gedragingen en activiteiten te vinden die aan je behoeften voldoen, en dit zonder hetzelfde risico.