Angsten en fobieën

Iedereen heeft wel eens angst, dat is heel normaal. Angst is een natuurlijke reactie op dreigend gevaar. Wanneer je echter voortdurend angstig bent zonder dat er een duidelijk gevaar dreigt, is er meer aan de hand.

Men spreekt van een fobie wanneer men een extreme angst heeft voor bijvoorbeeld mensen, dieren, objecten, plaatsen, situaties…

Bekende voorbeelden zijn spinnenfobie, hoogtevrees, vliegangst, angst voor naalden en pleinvrees. Mensen die aan een fobie lijden, zullen er alles aan doen om die bepaalde situatie te vermijden. Angsten en fobieën beheersen dan je leven. In dat geval is het toepassen van hypnose tegen angst en fobie een erg doeltreffend middel.

Angst voor naalden en prikken

Prikangst betekent niets anders dan bang zijn voor prikken en naalden. Je hebt dan echt moeite met een prik en je vermijdt elke situatie waarin je geprikt zou kunnen worden.

Prikangst omvat emotionele stress en lichamelijke symptomen: bleek worden, zweten, verhoogde hartslag en duizeligheid. In extremere gevallen kan de angst zo verlammend werken dat mensen bijvoorbeeld jarenlang niet naar de tandarts gaan.

Hypnotherapie kan je hierbij helpen om deze vorm van angst achter je te laten.

Blozen

Bloosangst is de angst om ineens te blozen of rood te worden en dat anderen dit kunnen zien. Het is vaak gekoppeld aan faalangst en op momenten waarin je bekeken wordt of de aandacht krijgt.

Blozen wordt dus veroorzaakt door spanning. Bloosangst heeft vooral te maken met de angst voor wat andere mensen van jou vinden en de angst om iets niet goed te doen in het bijzijn van anderen.

Gelukkig kan hypnotherapie je hierbij helpen en je verlossen van je bloosangst.

Claustrofobie

Faalangst is, zoals het woord al doet vermoeden, de angst om te falen. Dit kan op veel verschillende manieren optreden en kan ook veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen gaat het om een stukje onzekerheid en een verminderd zelfbeeld dat je hebt. Door deze vorm van angst is de kans groot dat je gaat twijfelen aan jezelf, aan jouw eigen doen en kunnen. Hierdoor raak je ook nog eens minder zelfverzekerd.

Dit kan jou belemmeren in het behalen van de gewenste resultaten. Omdat faalangst vervelend kan zijn en je behoorlijke problemen kunt ondervinden door de angstige gevoelens die je door faalangst hebt, kun je gebruik maken van hypnotherapie. Hiermee wordt op een effectieve manier gezocht naar de oorzaak van jouw faalangst en wordt er gezorgd voor een oplossing.

Dit komt doordat hypnotherapie invloed uitoefent op je onderbewuste en die gedachtepatronen die de faalangst veroorzaken, kan doorbreken.

Hoogtevrees

Hoogtevrees is angst voor hoogte. Als je lijdt aan hoogtevrees, vermijd je vaak alle situaties waarin je wordt blootgesteld aan hoogtes. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Alleen al dénken aan het beklimmen van een ladder of een andere ‘hoge situatie’ kan leiden tot erge angst en onrust.

Om te zorgen dat jouw angst voor hoogtes wordt teruggedrongen, is het belangrijk te achterhalen hoe je deze hebt ontwikkeld. Je bent nu eenmaal niet geboren met hoogtevrees, maar hebt jezelf dit onbewust aangeleerd.

Hoogtevrees overwinnen met hypnose begint bij dat onbewust gevoel. Wanneer je meer inzicht krijgt in hoe jouw onderbewuste omgaat met die ‘hoge’ situaties, kan je gaan kijken hoe je het kan aanpakken. Hypnose kan je helpen dit patroon te doorbreken.

Paniekaanvallen

Maak je je vaak zorgen over alles? Die angst of paniek is vaak het gevolg van onopgeloste of opgekropte emoties. Je bent je er niet meer van bewust, maar ze zitten stevig ingebakken in het onderbewustzijn. Door verschillende triggers komen ze plots opnieuw boven water. Je voelt je angstig of paniekerig, maar een echte oorzaak kan je niet aanwijzen.

Het delen van je angsten of fobieën verlicht misschien eventjes en je voelt je tijdelijk beter. Maar je neemt echter niet de basis, de opgekropte emotie weg. Je krijgt inzicht in de problemen, maar dat is niet voldoende.

Met hypnose zoeken we waar en hoe dat angstbeeld in het onderbewuste is terechtgekomen. Een negatieve ervaring in de kindertijd, een moment dat een diepe emotionele indruk naliet... Eens je de oorzaak kent, zal de irrationele angst al gemakkelijker te bevatten zijn.

Hypnose is een methode die bewezen is en een effectieve ondersteuning biedt bij paniekaanvallen. Er wordt rechtstreeks gewerkt met de kern van het probleem, met het onderbewustzijn, om zo de paniekaanvallen uit te schakelen.

Vliegangst

Je hebt er duidelijk niet om gevraagd bang te zijn om te vliegen, je bent nu eenmaal niet geboren met vliegangst. Het onderliggende gevoel waardoor jij zo bang bent voor vliegen, is ergens vandaan gekomen. Je hebt dit in de loop van je leven ontwikkeld en het werkt helaas als een neerwaartse spiraal. Zodra je namelijk last krijgt van je vliegangst en je hebt hier een negatieve ervaring mee, wil je wellicht helemaal niet meer het vliegtuig instappen. Heb je een keer ontzettend hevige turbulentie meegemaakt? Heb je angst om de controle te verliezen? Of heb je schrik in kleine ruimtes?

Dit is een bepaald patroon dat gelukkig te doorbreken valt.

Door hypnose en hypnotherapie kun je dit gevoel aanpakken en veranderen op onbewust niveau.

Het brein en het onderbewustzijn zijn zeer krachtig en tot vele dingen in staat. Vliegangst en andere angsten worden vaak gestuurd door het onbewuste deel van ons brein. Door bepaalde omstandigheden, een verhaal of andere aanleiding, heeft zich daar een idee ontwikkeld dat vliegen associeert met angst. Deze connectie gaan we onderzoeken en loskoppelen.

Voel je na de hypnotherapie weer vrij om te vliegen naar waar je wilt.

Zweten

We hebben het hier niet over het zweten na een inspanning, maar overmatige transpiratie in ruststand. Zweten is heel normaal wanneer we ons angstig of beschaamd voelen. Overmatig zweten kan op alle plaatsen op het lichaam gebeuren. Omgaan met overmatig zweten is erg lastig en kan er voor zorgen dat je erg onzeker wordt en bepaalde sociale situaties uit de weg gaat.

Overmatig zweten is gewoonlijk geen fysiek of medisch probleem – het is meestal een volledig normaal symptoom van (onderliggende) angst. Dit is een bepaald patroon dat gelukkig te doorbreken valt. Wanneer deze onderliggende angsten dan opgelost worden, zal er dus ook geen reden meer zijn voor het lichaam om te reageren op de angst met een zweetreactie.

Om er voor te zorgen dat de angst die jou doet zweten niet meer voorkomt, kan hypnotherapie bij het overwinnen van overmatig zweten uitkomst bieden. Door hypnose wordt het conflict verholpen en zal het niet meer zo snel naar je hoofd stijgen of aan alle kanten uitbreken.

Ik help je graag door middel van hypnotherapie van overmatig zweten af. Hierdoor kun je jouw zelfverzekerdheid weer oppakken en hoef je sociale situaties niet langer uit de weg te gaan.