Kinderhypnose

Het leven van een kind bestaat vooral uit ontdekken, leren en uitproberen. Toch kan een kind stress ervaren en met heel wat moeilijkheden kampen zoals leerproblemen, angsten, stress… En dit kan zich, net zoals bij volwassenen, uiten op lichamelijk en emotioneel gebied.

Van nature zijn kinderen gewend om heen en weer te schakelen tussen realiteit en verbeelding. Ze hebben een levendige en creatieve fantasie. Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de meest hypnotiseerbare leeftijdsgroep: zij zijn het meest gevoelig voor therapeutische suggesties. Behandelingen kunnen daardoor korter duren dan bij volwassenen.

Kinderen vinden hypnose plezierig. Naast verbetering van de klacht worden zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole er meestal door verhoogd. Hypnose is een dankbare hulptechniek bij zowel medische als psychotherapeutische behandeling van kinderen en adolescenten.

Hypnose bij kinderen blijkt erg goed te werken. Een kind bezit immers een grote fantasie en heeft een veel minder kritische geest dan volwassenen. Door hypnose kinderen afhelpen van pijn, verdriet, bedplassen, angsten, nachtmerries, een laag zelfbeeld… het is allemaal mogelijk.

Belangrijk om hier te vermelden is wel dat er alleen maar sprake kan zijn van verandering als het kind dat zelf ook écht wil. Een kind of jongere zal dus zelf ook last moeten hebben van zijn eigen gedrag om de verandering te willen én vervolgens te kunnen maken.

Allergieën

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stof van buitenaf. Die stof van buitenaf, een allergeen, veroorzaakt een allergische reactie. Allergenen zijn voor de meeste mensen vaak volstrekt ongevaarlijke stoffen zoals honden, katten, pollen of huisstof. Als iemand allergisch is, herkent het immuunsysteem deze ongevaarlijke stoffen niet en reageert hier juist heel erg op door antistoffen aan te maken.

Deze antistoffen zorgen voor de allergische reactie zoals jeuk, tranende ogen, benauwdheid en huiduitslag. Deze lichamelijke klachten komen dus niet door het allergeen, maar is een reactie van de antistoffen van het lichaam zelf.

Iedere allergie die zich later in je leven heeft gemanifesteerd – zoals voor schaaldieren, pollen, dieren of huisstof - en dus niet is aangeboren, kan verholpen worden met behulp van hypnose. Hypnose heeft invloed op het onderbewuste en kan dus bepaalde allergieën verhelpen omdat het onbewust gedrag van het immuunsysteem aanpakt.

Concentratieproblemen

Helaas verloopt de kindertijd niet altijd probleemloos. Pesterijen op school, in de sportclub, op sociale media of gewoon op straat kunnen het geluk van kinderen behoorlijk ondermijnen. De drang om goed te presteren op school veroorzaakt spanningen. Er zijn heel wat uitdagingen die een kinderleven er niet makkelijker op maken. Dit komt vaak tot uiting in onder andere concentratieproblemen.

Kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 14 jaar blijken het makkelijkst ‘hypnotiseerbaar’. Dat is op zich niet verbazingwekkend, want een kind bezit immers een rijke fantasie en veel verbeeldingskracht. Bij kinderen is het ‘kritisch denken’ nog niet zo sterk ontwikkeld als bij volwassenen. De hypnotherapeut maakt van de fantasierijke geest van kinderen dankbaar gebruik om gemakkelijk tot hun onderbewustzijn door te dringen en een positieve verandering in de concentratieproblemen teweeg te brengen.

Driftbuien

Driftbuien horen bij de ontwikkeling van je kind. Hij/zij moet nog leren de emoties en het lichaam te sturen, en een beetje fatsoenlijk te communiceren als het allemaal niet gaat zoals hij/zij wil. Daarom schreeuwt, huilt en slaat hij/zij als hij/zij boos is. Ook is hij/zij nog niet in staat om te leren of over zijn/haar gedrag na te denken.

Hypnose is het middel om spanning aan te pakken en nare klachten zoals driftbuien op te lossen. Met hypnose kan negatieve programmering vervangen worden, waardoor het kind zich weer waardevol voelt, weerbaar is en blaakt van zelfvertrouwen.

Eetgewoonte

Wilt je kind niet eten, maakt het er geen tijd voor? Geen groenten of vlees, alleen koekjes of alleen frietjes?

Met hypnose of hypnotherapie pakken we de onderliggende problemen aan. Tijdens de hypnose wordt er spelenderwijs met deze thematiek gewerkt. Vooral jonge kinderen hebben nog een levendige fantasie en kunnen gemakkelijk schakelen tussen realiteit en verbeelding. Zij kunnen zich helemaal overgeven aan hun spel of een verhaal, hetgeen eigenlijk ook een vorm is van trance of hypnose en hypnotherapie.

Examenvrees

Veel jongeren hebben last van examenvrees. Examenvrees heeft altijd te maken met faalangst. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bij jongeren geldt dat ze al vanaf hun schooltijd moeten presteren. Maar als dat eens mislukt, dan denken ze vaak ‘ik kan dat niet’, wat vervolgens een blokkade opwerpt. Door die spanningen vergeten ze vaak dingen, kunnen ze bepaalde leerstof niet in hun geheugen opslaan, of kunnen ze het boek dat ze moeten lezen niet vlot lezen.

Faalangst kan op verschillende manieren worden geuit. Jongeren die last hebben van faalangst hebben voornamelijk een negatief beeld van zichzelf. Als er iets wordt verwacht van hen, dan kunnen zij zich enorm druk maken over wat anderen zullen denken van hun handelingen. Dit komt in het bijzonder tot uiting wanneer er moet worden gepresteerd of als er iets moet worden ondernomen. In deze gevallen zullen jongeren met dergelijke klachten vooraf vaak vertellen dat ze niet in staat zijn het gewenste resultaat te behalen. Ook wordt er vaak geprobeerd om onder de taak uit te komen door het verzinnen van andere werkzaamheden.

Met behulp van hypnose en hypnotherapie is het mogelijk om faalangst en examenvrees op een effectieve manier te behandelen. Door deze therapie kan je kind in het vervolg zonder angst weer presteren. Ook krijgt je kind hierdoor meer zelfvertrouwen en een beter beeld van zichzelf.

Gedragsproblemen

Boosheid, onzekerheid, angst, woede, stemmingswisselingen, hooggevoeligheid, slecht slapen of slecht eten… Welke ouder heeft daar niet mee te maken? Het is soms moeilijk om te raden wat er in het hoofd van kinderen omgaat. Allerlei klachten en problematieken steken de kop op zonder dat direct duidelijk wordt welke ervaring hier de oorzaak van is.

In de puberteit krijgt het kind te maken met grote omwentelingen in het leven. Hormonen gieren door het lichaam en de onzekerheid slaat toe: “Wie ben ik nu eigenlijk?” Afzetten tegen ouders, de maatschappij en de school hoort daar soms een beetje bij. Het kind gaat zich losmaken op weg naar volwassenheid. Voor een puber is deze tijd heftig, maar voor de ouders zeker ook.

Gelukkig is er hypnose. Een prettige, zachte en zeer effectieve manier om het kind te helpen zich beter te voelen en de harmonie weer te herstellen thuis, op school of in andere situaties. Hypnose kan enorm helpen bij bijvoorbeeld de gevolgen van pesten, neerslachtigheid….

Nagelbijten

Nagelbijten is een erg vervelende gewoonte. Hoewel bij jonge kinderen vaak wordt aangenomen dat ze ‘vanzelf’ stoppen met nagelbijten, is bij tieners en volwassenen duidelijk hoe schadelijk deze gewoonte kan zijn. Het onderbewustzijn gebruikt het nagelbijten als mechanisme om met angst, onzekerheid of verveling om te gaan. Het is dus belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Kinderen doen aan nagelbijten door bijvoorbeeld een familielid, zoals de vader of moeder, onbewust na te doen. Daarnaast kan het ook liggen aan bepaalde angsten, stress, eenzaamheid, het vervangen van duimen naar nagelbijten, verveling of gewoon slecht verzorgde nagels.

Gelukkig kun je met hypnotherapie veel tegen nagelbijten doen. Dit helpt je kind om weer mooie, verzorgde nagels te krijgen. Je kind hoeft de handen dan niet meer in de broekzakken te verstoppen. Maar je kind moet zelf willen stoppen met nagelbijten. Hypnotherapie kan helpen om het nagelbijten te vervangen voor een gezondere gewoonte. Daarnaast kan hypnose helpen om de oorzaken voor het nagelbijten te achterhalen en weg te nemen.

Slecht slapen

Heeft je kind vaak problemen om in slaap te vallen of wordt het midden in de nacht wakker en kan het daarna niet meer slapen?

Kinderen die last hebben van slaapproblemen hebben meestal stress, in welke vorm dan ook, door bijvoorbeeld nieuwe situaties, nieuwe kamer, dromen….

Met hypnotherapie ga je naar het onderbewuste waardoor het slaapprobleem vanzelf verdwijnt en iedereen kan genieten van een goede nachtrust.

Verlegenheid

Verlegenheid is een natuurlijk onderdeel van het opgroeien waar de meeste jongeren uiteindelijk overheen kunnen groeien en zelfverzekerde volwassenen worden.

Maar de hoge emoties en grote verwachtingen rondom sociaal doen als je jong bent, kunnen een ‘conditionerend’ effect hebben, waardoor je met angst kunt reageren op sociale gebeurtenissen in plaats van met opwinding en plezier.

Door hypnose is het onderbewustzijn is staat om de nodige veranderingen aan te brengen en de patronen te doorbreken.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is gebaseerd op het idee hoe andere mensen je zien. Het is handiger als het zelfvertrouwen van je kind gebaseerd is op wat hij/zij van zichzelf vindt, dan op wat hij/zij denkt wat andere mensen van hem/haar vinden.

Met hypnose kan je kind de focus van de mening van anderen over hem/haar verleggen naar de eigen mening.

Daarnaast kan hypnose ervoor zorgen dat je kind zichzelf een interessanter persoon vindt. Je kind zal zich daardoor een completer en positiever persoon voelen.